Så fixar du surströmmingsfesten!

      Kommentarer inaktiverade för Så fixar du surströmmingsfesten!

Surströmmingen: Att syra strömming är en urgammal konst som medelpadingar och ångermanlänningar förvaltat på bästa sätt. Här finns en mängd skickliga producenter. Se gärna till att ha mer än en sort på bordet så att olika smaknyanser kan upptäckas.

Potatisen: Gärna äkta norrländsk mandelpotatis.

Tunnbrödet: Hårt är vanligast att göra en klämma på. Mjukt används då man vill göra en rulle.

Tillbehören: Gräddfil mildrar sältan och kryddan i anrättningen och är extra viktig för nybörjaren. Röd lök ser vackert ut på klämman. Lagrad ost hör till och de flesta kryddiga ostar passar bra, en av de mest populära är Västerbottensost. Hyvlingsbar getost! Tomatskivor och dill förekommer också.

Det lilla extra: Den så kallade ”blanan” ätes på tunnbröd eller används som dip. Rör 3 dl messmör, 0,5 dl grädde och 0,5 tsk kanel till en mjuk smet. Dekorera med några stänk kanel.

Drycken: Surströmmingen kräver inget annat vad gäller drycker än vatten. Iskall mjölk är gott. Vid surströmmingsfester är milt kryddad snaps och öl av tradition ej ovanliga.

Bra att veta: Vinkla burken 45 grader och punktera den i överkanten så att gasen pyser ut. Lägg ned burken och öppna. Doften blir mindre påtaglig om burkarna får stå i kylen i det längsta innan öppnandet.

Producenter:

AB Gösta Hannells Fisksalteri, Skagshamn.
Märken: Röda Ulven, Hannells, Guldfisken.

Wedins Salteri AB, Nordingrå.
Märke: Höga Kusten.

Måsens Surströmming, Banafjäl.
Märke: Måsens Surströmming.

Ulvö Lilla Salteri.
Märken: Erik den Röde, Royal, Clownen Ruben.

Oskars Surströmming, Tynderö.
Märke: Oskars Surströmming.

Fler lokala surströmmingsproducenter finns längs kusten. Läs mer om surströmming på www.surstromming.se